onsdag 10 februari 2010

Ännu fler arbetsmarknadsdagar och Gasque

Idag har jag haft massor med bollar i luften. Fick nog ner 95% iaf... Har packat ihop en del material till Branschdagen (=arbetsmarknadsdag). Resten får jag plocka ner efter morgondagens arbetsmarknadsdag på KTH LAVA 2010. Imorgon efter LAVA 2010 ska jag ila tillbaks till kontoret med Roll-ups och broschyrställ som ska adresseras om och skickas till Lund på fredagmorgon Puh... Imorgon kväll är det Gasque på KTH (även på tisdag nästa vecka), funderade på vad Gasque betyder och hittade följande förklaring på Wikipedia:
Gasque, gask, är ett begrepp som används på svenska universitet om en studentikos fest med sittning. Ordet kommer förmodligen från ett "bud" i det på 1800-talet mycket populära kortspelet vira.
Oftast innebär gasque att klädseln är kavaj eller frack, men på bland annat Stockholms Universitet, Kungliga Tekniska högskolan, Högskolan i Skövde och Högskolan i Halmstad innebär det oftare att klädseln är studentoverall.
Ordet gasque kan även syfta på själva lokalen som festen hålls i - då menas normalt en lokal som tillhör studentkåren och som det återkommande ordnas fest i, till exempel på Chalmers Studentkår i Göteborg och i KTH:s kårhus vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm.
På exempelvis Chalmers och KTH förekommer även verbformen "att gasqua" vilket är synonymt med att festa, dock ej nödvändigtvis i lokalen Gasquen.
På bl.a. Högskolan i Halmstad är det vanligt med tema-gasquer, där alla ska klä sig efter ett speciellt tema.



Inga kommentarer: